Dzisiaj jest: 21 Grudzień 2024    |    Imieniny: Jan, Honorata, Tomasz
1
6
7
2
3
4
5

Seler w kuchni

Seler zawiera ok  86 cennych składników w tym dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dodatkowo ma dużo wapnia, potasu i cynku, oraz w mniejszej ilości magnezu i żelaza. W selerze znajdują się substancje czynne flawonoidy, furanokumaryny, które mają min. silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Uwaga: furanokumaryny zawarte w selerze mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.

Seler ma zastosowanie lecznicze już od starożytnych czasów w Egipcie, Grecji i Rzymie:

  • ma działanie uspokajające
  • pobudza apetyt
  • ma działanie oczyszczające organizm m.in usuwa kwas moczowy z organizmu
  • ułatwia trawienie
  • poprawia metabolizm organizmu
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa moczopędnie poprawiając pracę nerek
  • likwiduje obrzęki
  • przeciwdziała powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym
  • nawilża skórę i wzmacnia włosy

Miąższ selera ma tendencję do ciemnienia. Przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw pokrój selera na części i dopiero obierz ze skórki. Dokładnie umyj i skrop sokiem z cytryny. Jeśli nie chcesz używać soli np do zupy dodaj więcej selera, to doskonały zamiennik soli.