Seler w kuchni
Seler zawiera ok 86 cennych składników w tym dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dodatkowo ma dużo wapnia, potasu i cynku, oraz w mniejszej ilości magnezu i żelaza. W selerze znajdują się substancje czynne flawonoidy, furanokumaryny, które mają min. silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Uwaga: furanokumaryny zawarte w selerze mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.
Seler ma zastosowanie lecznicze już od starożytnych czasów w Egipcie, Grecji i Rzymie:
- ma działanie uspokajające
- pobudza apetyt
- ma działanie oczyszczające organizm m.in usuwa kwas moczowy z organizmu
- ułatwia trawienie
- poprawia metabolizm organizmu
- obniża ciśnienie krwi
- działa moczopędnie poprawiając pracę nerek
- likwiduje obrzęki
- przeciwdziała powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym
- nawilża skórę i wzmacnia włosy
Miąższ selera ma tendencję do ciemnienia. Przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw pokrój selera na części i dopiero obierz ze skórki. Dokładnie umyj i skrop sokiem z cytryny. Jeśli nie chcesz używać soli np do zupy dodaj więcej selera, to doskonały zamiennik soli.