Pączki
Tłusty czwartek: dlaczego tradycja nakazuje jeść pączki?
Tłusty czwartek już tuż-tuż. Co roku przed cukierniami ustawiają się kolejki po pączki z różnorodnymi nadzieniami: z różą, adwokatem, karmelem, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Niektórzy wykorzystają swoje umiejętności i usmażą pączki samodzielnie. Wielu z nas sięgnie też po faworki, precle czy ciastka. Czy wiesz, skąd wziął się tłusty czwartek? Dlaczego tradycja nakazuje jeść pączki w tłusty czwartek?
Geneza tłustego czwartku
Nie każdy wie, że tłusty czwartek to tradycja wywodząca się z czasów pogańskich, symbolizująca pożegnanie zimy i powitanie wiosny. Wówczas szczególnie pożądane były tłuste potrawy: mięso pod każdą postacią czy bigos. Popularne były także pączki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną.
W kuchni polskiej pierwsze pączki smażono najczęściej na smalcu i podawano ze skwarkami. Tradycja tłustego czwartku i jedzenia pączków w wersji słodkiej zawitała do naszego kraju w XVI wieku. Dzień ten był początkiem tzw. „tłustego tygodnia”, czasu zabaw i obfitego jedzenia. Po nim następował Wielki Post, podczas którego nie jedzono mięsa, produktów odzwierzęcych oraz słodkości. Pączki w tamtym czasie były bardzo twarde, niektóre z nich zawierały orzech lub migdał. Kto trafił na pączka z dodatkiem, według przesądu miał żyć w szczęściu i dostatku przez cały najbliższy rok.
Jak zrobić pączki w domu?
Wiele osób ma obawy przez samodzielnym przyrządzeniem pączków. Uważa się, że jest to zadanie bardzo czasochłonne i wymagające eksperckiej wiedzy. Kluczem do uzyskania pysznych pączków jest właściwe wyrobienie ciasta.
Jak zrobić ciasto na pączki? Tradycyjne pączki robi się z ciasta drożdżowego, do którego potrzebujemy:
- mąki pszennej,
- jajek,
- masła,
- mleka,
- drożdży,
- cukru.
Po wyrobieniu ciasta na gładką, elastyczną masę należy odstawić ją do wyrośnięcia, po czym wykroić z niej krążki, np. za pomocą szklanki. Kolejno na połowę krążków nakłada się nadzienie (np. marmoladę, karmel) i przykrywa drugim krążkiem, zlepiając brzegi. Następnie pączki znowu odkłada się do wyrośnięcia, po czym zanurza w mocno rozgrzanym oleju i smaży z obu stron. Jak długo należy smażyć pączka? Tylko ok. 2 minut! To jednak niejedyny sposób nadomowe pączki. Aktualnie można wybierać wśród wielu przepisów na ciekawe i innowacyjne słodkości, idealne na tłusty czwartek, np. puszyste pączki bananowo-kokosowe. Osoby dbające o linię również znajdą coś dla siebie – może fit pączki pieczone w piekarniku czy pieczone fit pączki jaglane?
Dlaczego należy zjeść chociaż jednego pączka w tłusty czwartek?
Według polskiej tradycji każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka w tłusty czwartek – aby mu się wiodło aż do końca roku. Co więcej, zjedzenie pączka (faworka, ciastka lub innego przysmaku!) w miłym towarzystwie poprawia nastrój.