Dzisiaj jest: 21 Grudzień 2024    |    Imieniny: Jan, Honorata, Tomasz
1
6
7
2
3
4
5

Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Jednym z najsmaczniejszych symboli nadchodzącego lata są truskawki. Choć sezon na te owoce jest dość krótki – od końca maja do połowy lipca – warto sięgać po nie jak najczęściej. Truskawki to bowiem nieocenione źródło wielu cennych witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i urodę.

Truskawkowe love
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce – w rankingu wyprzedzają je tylko jabłka. Czemu zawdzięczają takie zainteresowanie? Przede wszystkim swoim walorom smakowym – dojrzałe owoce są słodkie, orzeźwiające i niezwykle apetyczne. Idealnie nadają się nie tylko do deserów i ciast, ale również do wytrawnych sałatek czy pysznych koktajli. Aż trudno uwierzyć, że truskawki to dzieło przypadku – powstały ok. 300 lat temu ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Na szczęście do dziś możemy cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, i to dosłownie – okazuje się, że owoce te są najsmaczniejsze w rejonach klimatu umiarkowanego, czyli m.in. w Polsce.

Prozdrowotne właściwości truskawek
Dlaczego warto jeść truskawki? Bogactwo składników odżywczych zawartych w tych owocach jest nie do przecenienia. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?
Witamina C – 100 g truskawek zawiera aż 60 mg witaminy C (taka sama ilość pomarańczy zawiera tylko 50 mg kwasu askorbinowego)
Witaminy z grupy B
Witaminy A i E
Magnez
Wapń
Fosfor
Błonnik

Dzięki tym składnikom truskawki mają niezwykle korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących z naszym organizmie. Warto zatem jeść truskawki jak najczęściej, aby w prosty i smaczny sposób uzupełnić niedobory składników odżywczych oraz cieszyć się lepszym zdrowiem.

Truskawki chronią serce
Te niepozorne owoce obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, pobudzają białka chroniące przed chorobami serca oraz rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko miażdżycy. Co więcej, zawarty w nich cukier (fruktoza) ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału insuliny, dlatego mogą je jeść także cukrzycy.

Dieta truskawkowa
Truskawki to nasi sprzymierzeńcy w walce o szczupłą sylwetkę. 100 g truskawek to zaledwie 30 kalorii! Ponadto zawarte w nich pektyny poprawiają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo truskawki w 90% składają się z wody – są moczopędne i wspomagają pracę nerek, co przekłada się na spadek wagi.

Truskawki a nowotwory
Badania naukowe udowodniły, że zawarty w truskawkach kwas elagowy wykazuje właściwości antynowotworowe. Wzmacnia bowiem układ immunologiczny, hamuje groźne mutacje komórkowe oraz powoduje obumieranie już powstałych komórek rakowych.

Truskawki na zakwaszenie organizmu
Truskawki to owoce zasadotwórcze (alkalizujące) – ich spożywanie wpływa zatem korzystnie na zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dlatego nie może ich zabraknąć w naszej diecie – szczególnie w przypadku, kiedy jemy dużo produktów zakwaszających (sery, słodycze, kawa, herbata).

Truskawki w służbie urody
Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, truskawki znajdują zastosowanie także w kosmetyce. Dodane do kremów lub maseczek, wykazują działanie odżywcze, ściągające i bakteriobójcze. Ponadto, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomogą nam pozbyć się nieestetycznych przebarwień, a jako naturalne blokery ochronią naszą skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. A co najważniejsze, przygotowanie truskawkowego kosmetyku w domowym zaciszu jest naprawdę proste! Oto proste przepisy na kosmetyki z truskawek:

- przeciwzmarszczkowa: kilka dojrzałych truskawek + łyżka oleju sojowego – rozgniecione truskawki wystarczy połączyć z olejem, nałożyć na skórę twarzy i zmyć po 20 minutach
- rozświetlająca: kilka dojrzałych truskawek + sok z cytryny + jogurt naturalny – wymieszane składniki nakładamy na twarz i zmywamy po 10 minutach
- odświeżająca: truskawki + łyżka miodu – zblendowane owoce łączymy z miodem, nakładamy na twarz i zmywamy po 15 minutach
- natłuszczająca: truskawki + łyżeczka miodu + żółtko + mąka ziemniaczana – dokładnie połączone składniki nakładamy na skórę twarzy i dekoltu i zmywamy po zaschnięciu
- peeling: truskawki + szklanka brązowego cukru + 2 łyżki miodu + olej migdałowy