Seler zawiera ok 86 cennych składników w tym dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dodatkowo ma dużo wapnia, potasu i cynku, oraz w mniejszej ilości magnezu i żelaza. W selerze znajdują się substancje czynne flawonoidy, furanokumaryny, które mają min. silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Uwaga: furanokumaryny zawarte w selerze mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.
Seler ma zastosowanie lecznicze już od starożytnych czasów w Egipcie, Grecji i Rzymie:
ma działanie uspokajające
pobudza apetyt
ma działanie oczyszczające organizm m.in usuwa kwas moczowy z organizmu
ułatwia trawienie
poprawia metabolizm organizmu
obniża ciśnienie krwi
działa moczopędnie poprawiając pracę nerek
likwiduje obrzęki
przeciwdziała powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym
nawilża skórę i wzmacnia włosy
Miąższ selera ma tendencję do ciemnienia. Przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw pokrój selera na części i dopiero obierz ze skórki. Dokładnie umyj i skrop sokiem z cytryny. Jeśli nie chcesz używać soli np do zupy dodaj więcej selera, to doskonały zamiennik soli.
Dynia - symbol i smakołyk
Napisane przez Korzeń Barbara, .
Dynia jako symbol
W Polsce obok naszego tradycyjnego Święta Zmarłych, przyjęło się anglosaskie Halloween, które mimo, iż zupełnie odbiega od charakteru katolickiego kultu zmarłych, dość dobrze zadomowiło się w naszej kulturze. Wiele radości przysparza głównie najmłodszym. Wraz z Halloween pojawiły się u nas symbole oznaczające kontakt ze światem duchów, takie jak: latające czarownice, pająki czy trupie czaszki. Jednakże najbardziej charakterystyczna jest sama dynia. Stało się tak za sprawą staroirlandzkiej legendy opowiadającej o mężczyźnie imieniem Jack, który za swe skąpstwo - po śmierci nie poszedł do nieba, a że zadarł również z diabłem to nie chciano go także w piekle. Za karę Jack miał chodzić z lampionem po świecie aż do Dnia Sądu Ostatecznego. Symbolizująca właśnie skąpca Jacka - dynia, ma usunięty miąższ, wycięte w skórze otwory na oczy i usta oraz świeczkę umieszczoną w środku. Ustawiona w oknie dokładnie 31 października wita dusze przodków, chroni domy przed złymi duchami. Jest również znakiem dla dzieci, że w danym domostwie dostaną masę słodyczy.
Znanych jest wiele historii, w które wplątana jest dynia jako symbol. Niemalże każda cywilizacja czy to starożytna, czy bardziej współczesna, przypisywała temu warzywu rozmaite właściwości lecznicze i religijne. Dynia ma również wartość użytkową i oczywiście kulinarną. W kulturze indiańskiej dynię wykorzystywano do produkcji rozmaitych przedmiotów codziennego użytku, np. mis i naczyń, a nawet rzeźb. Była ona także wartościowym źródłem pożywienia na równi z kukurydzą i fasolą. Dyni przypisywano właściwości boskie, gdyż w wielu kulturach Indian z obu Ameryk - dynie i wspomniane wyżej warzywa - powstały z ciał zmarłych bogów. Także biżuteria dawnych Indian wzorowana była na wyglądzie dyni i jej kwiatów.
Dynia jako smakołyk
W Polsce sezon na dynię przypada na październik i listopad. W naszym regionie występują niestety tylko dwa główne gatunki: dynia olbrzymiaCucurbita maxima i dynia zwyczajnaCucurbita pepo. Do rodziny tej drugiej należy kabaczek oraz patison - często wykorzystywane w przepisach kulinarnych. Oprócz tego na świecie znane i uprawiane są jeszcze: dynia piżmowa i figolistna, jak również wiele ich podgatunków. Warzywo to trafiło do Europy z Nowego Świata i bardzo szybko przyjęło się w klimacie umiarkowanym. Do jego uprawy potrzebne jest jedynie dobrze nasłonecznione i wilgotne miejsce. Przybiera rozmaite kształty i rozmiary. Owoce dyni olbrzymiej mogą osiągnąć wagę nawet do 50 kg. Dynia jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze. Jej pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C. Dlatego też warzywo to zostało docenione przez sztukę kulinarną, a z jego miąższu można przyrządzać przeróżne potrawy. Hindusi np. przygotują wspaniałą zupę z dyni piżmowej z dodatkiem mleka kokosowego. Dynia doskonale nadaje się do marynowania. Chętnie dodaje się ją do ciast, a pestki dyni dodawane są też do pieczywa czy słodkich ciasteczek. Dynia to wdzięczny temat kulinarny, gdyż jest bardzo trwała - można przechowywać ją nawet kilka miesięcy. Nadaje się również do gotowania i mrożenia. Sezon na dynie - w pełni! Wykorzystajmy, więc ten fakt jak najlepiej i delektujmy się jej smakiem.